Свети Лигнит

04.06.2018 17:22
Свети Лигнит

Катедрална црква од 19 век беше уништена во јануари оваа година за да се отвори пат за ископување на јаглен. Катедралата Св. Ламберт - црква во Имерат, мало земјоделско село северозападно од Келн, беше срамнета со земја.

Црквата со двоен шилест кров на ѕвоникот, изградена помеѓу 1880 и 1890 година, беше срушена како дел од последната фаза во збришувањето на целото село од страна на енергетската компанија RWE, во обид да го прошири својот пристап до снабдувањето со лигнит во регионот.

Црквата ја одржа својата последна миса во октомври 2013 година, пред да биде извршена деконсекрација (поништување на осветувањето).

 

 

 

Слични содржини

Јавни Простори / Европа

ОкоБоли главаВицФото