За уметноста и неизвесноста

22.06.2018 15:20
За уметноста и неизвесноста

„Уметноста мора да ја брани неизвесноста“ - Вилијам Кентриџ

 

Вилијам Кентриџ (William Kentridge / 1955) е јужноафрикански уметник најпознат по своите графики, цртежи и анимирани филмови, кои обично се развиваат од  цртежи и скици изведени со јаглен.

Студиото на Вилијам Кентриџ во Јоханесбург е „витален физички и психички простор“ каде што ги замислува и развива своите амбициозни проекти и уметнички дела.

Во овој краток филм тој зборува за тоа колку е флексибилно цртањето со јаглен и како можете да ја промените композицијата „онолку брзо колку што се премислувте“. Тој ги отвора вратите од неговото студио каде што идеите кои произлегле од цртежи стануваат анимации, перформанси и инсталации. 

Извор: TateShots

Слични содржини

Фотографија / Уметност / Око
Фотографија / Уметност / Око
Балкан / Уметност / Филм / Око
Фотографија / Око
Уметност / Око
Уметност / Око
Уметност / Око

ОкоБоли главаВицФото