Парадокс на изборот

21.07.2018 20:01
Парадокс на изборот

Во ова видео на RSA Animate, словенечката професорка по филозофија и социологија Рената Салецл (Renata Salecl / 1962) ја истражува парализирачката анксиозност и незадоволството кое се создава од неограничениот избор.

Таа ги поставува клучните прашања: Дали слободата да бидеме архитекти на нашите сопствени животи, всушност, ни попречува, наместо да ни помогне? Дали нашата преокупација со избирање и конзумирање фактички ги опструира општествените промени?

Извор: RSA

 

Слични содржини

Општество / Уметност / Око
Општество / Свет / Теорија

ОкоБоли главаВицФото