Збогум, Веивеи

06.08.2018 10:49
Збогум, Веивеи

Екипите за демолирање со багери-кршачи почнаа да го уништуваат студиото на Аи Веивеи (Ai Weiwei, 1957)  во Пекинг без претходна најава.

Три години откако во 2015 година шеесетгодишниот уметник и остар критичар на власта принудно ја напушти Кина и замина да живее во Берлин, кинеските власти повторно му нанесуваат тежок удар со уривање на неговото главно студио, под изговор дека истекол неговиот договор за изнајмување.

Веивеи на својот Инстаграм профил ја извести јавноста дека неговото студио е насилно уништувано и заврши со едно кратко „Збогум“.

 

 

Слични содржини

Свет / Технологија / Уметност / Око
Графички Дизајн / Свет / Уметност / Око
Јавни простори / Свет / Уметност / Око
Активизам / Свет / Уметност / Око
Свет / Уметност / Око

ОкоБоли главаВицФото