Со Рубик, пред Рубикон

08.08.2018 12:13
Со Рубик, пред Рубикон

Едвард Сноуден ја користел Рубикова коцка како знак за препознавање на првата средба со новинарот Глен Гринвалд (Glenn Greenwald) и ангажираната документаристка Лора Поитрас (Laura Poitras). Тој им дал инструкции да долетаат во Хонг Конг, да чекаат пред еден ресторан и да бараат човек кој држи Рубикова коцка. Неколку дена подоцна веста за Сноуден ги преплави светските медиуми и тој стана еден од најважните свиркачи во Америка, откривајќи го функционирањето програмите за масовно следење и собирање податоци на Националната безбедносна агенција (NSA).

Погледнете го видеото во кое Сноуден ги објаснува начините за меморизирање и решевање на Рубиковата коцка. 

Извор: ACLU

 

Слични содржини

Свет / Око

ОкоБоли главаВицФото