Њујорк 1911

18.08.2018 15:44
Њујорк 1911

Погледнете ја оваа архивска снимка од животот во Њујорк во 1911 година. Овој филм бил снимен од екипа сниматели на шведската компанија Svenska Biografteatern при едно нивно патување во Америка, три години пред избивањето на Првата светска војна. Секојдневниот живот на градот - сообраќајот, јавниот простор и луѓето што одат на работа - делува раздвижено, но прилично спокојно. 

Филмот кој бил зачуван во одлична состојба е обработен со забавување на брзината до природна стапка, но и со додавање на звук за повпечатливо доловување на амбиентот, авторско дело на Бен Модел.

Извор: MoMA (Svenska Biografteatern) 

Слични содржини

Филм / Око / Историја
Филм / Око / Историја

ОкоБоли главаВицФото