Ретроспектива на Карпо Година во МОМА

19.10.2018 02:44
Ретроспектива на Карпо Година во МОМА

Режисерот и кинематограферот Карпо Година е суштинска фигура на југословенската кинематографија, неговите филмови го исполнија радикалниот „Црн бран" од 1960-тите години со незадржлива експресивна слобода, цврсто насочена против сите форми на репресија. Тој продолжи во таа насока и по завршувањето на титоизмот и распадот на Југославија. Повеќе од 30 години, овој словенечко – македонски филмски автор го носи игриво анархистичкиот дух на поетиката и политиката на филмот, движејќи се без здив помеѓу фикцијата и документаристиката во неговите авангардни краткометражни филмови од 1960-тите и 70-тите години и играните филмови од 1980-тите и 90-тите години.

Година беше чест соработник на Бахрудин "Бато" Ченгиќ, Желимир Жиilnik, Лордан Зафрановиќ и другите значајни фигури на Црниот бран, а потоа продолжи да работи во поранешните југословенски републики како режисер, сценарист и кинематографер.

Ова е ретка прилика делата на Карпо Година да се видат во Музејот на модерна уметност во Њујорк, каде се одржува првата американска ретроспектива во неговата кариера, што се совпаѓа со изложбата „Бетонска утопија: Архитектура во Југославија, 1948-1980“.

Извор: МОМА

 

Слични содржини

Филм / Око / Историја

ОкоБоли главаВицФото