Поетика на едноставноста

08.11.2018 11:46

Една мала нејасна песна
не можеш никако да напишеш а да не
испиеш чаша вода, да изедеш парченце стакло.

Оти една мала нејасна песна
изискува од тебе одредена природност,
како и троа настраност впрочем.

За да напишеш една мала нејасна песна
потребна ти е невообичаена остроумност:
свилата да ја наречеш свила, жената жена.

Ти којшто си во мене, мрдни се веќе еднаш,
излези надвор да ја видиш
и другата пустош, не само мојата.

Превод: П. В.

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото