Виолетова

09.11.2018 15:19

Умира краличката
во виолетовите ракавици,
во чорапите виолетови.

Снегот се врти
околу виолетовата светилка.
Снегот е сребрен.

Се слуша кога снегулка
допира снегулка,
кога обете слетуваат на чаршафот.

Од виолетова свила
е прекривката на креветот.
Со црн пораб.

На краличката ѝ трепери
виолетовата уста, треперат долгите
виолетови прсти.

А наоколу
веќе си дошепнуваат слугинките.
Се насмевнуваат една на друга.

Бојата на снегот постепено
преминува во виолетова.
Низ прозорецот убаво може да се види
сосема виолетовото небје.

Превод: П. В.

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото