Еј, хеј

16.11.2018 13:31

Еј, хеј: дожд паѓа врз сивите љубљански куќи
така што пред сонцето се покриваат со сива завеса.
Во Трст ни ја палат Единост.
Христ дошол во Друштвото на народите.
Не, тоа не е оној добриот, оној убавиот,
со глорија на љубовта блеснатиот.
Псевдохрист е во Женева.
Како, зарем и во Женева врне!?
Христ дошол меѓу исончаните пунтари,
таму на сивата улица стои
и ги брка писателите и фарисеите.
Пука и убива.
Пука и убива.
О, ти овчи, ти бел народе!
Знаеш ли сега што си?

Превод: П. В.

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото