16 ИЛУСТРАЦИИ ОД ЈУГОСЛОВЕНСКИ БРУТАЛИСТИЧКИ СПОМЕНИЦИ ОД ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА

29.11.2018 16:34
16 ИЛУСТРАЦИИ ОД ЈУГОСЛОВЕНСКИ БРУТАЛИСТИЧКИ  СПОМЕНИЦИ ОД ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА

Поминаа 75 години од основањето на Југославија. (29.ноември 1943 година). Во таа чест, презентираме илустрации за спомениците посветени на Народно-ослободителната војска

Овие споменици сè уште се наоѓаат на пиедесталот на светската архитектура со нивната убавина и авангарден стил. Тие изгледаат како да се од друг свет, во стил кој сè уште ја инспирира светската јавност. За жал, некои споменици повеќе не постојат. Некои се жртви на војната што се одвиваше на територијата на поранешната татковина, а некои настрадаа од негрижа.

Чест ми е што поминав дел од мојот живот во земја како Југославија, која има огромно влијание во областа на уметноста, дизајнот и архитектурата.

Со овие илустрации би сакал да им оддадам почит на сите уметници кои ги создадоа овие уникатни архитектонски дела.

Кардула илустрираше вкупно 75 споменици, на Окно ви пренесуваме 15. Разгледајте ги сите на Bored Panda.

Извор: Bored Panda

Слични содржини

Графички Дизајн / Култура / Уметност
Активизам / Графички Дизајн / Уметност / Настан
Графички Дизајн / Книжевност / Уметност
Активизам / Графички Дизајн / Уметност
Графички Дизајн / Уметност
Графички Дизајн / Уметност
Графички Дизајн / Уметност
Графички Дизајн / Уметност

ОкоБоли главаВицФото