Монголија vs Македонија

05.10.2010 09:18
Гоце Трпковски

Така, авионите во престолнината Улан Батор слетуваат на аеродромот „Џингис-хан“, исто како што тие во Скопје се приземјуваат на „Александар Велики“. Во Монголија сега може да се студира на универзитетот „Џингис-хан“, да се престојува во истоимениот хотел, да се купат вотка, енергетски пијалак или цигари со неговото име, а сето тоа да се плати со пари на кои е отпечатен ликот на ханот.

Македонија овде малку заостанува. Имаме хотел што се вика „Александар палас“, иако официјално не му е посветен на античкиот војсководец, но наместо на универзитет, неговото име го ставивме на автопат, а го нема многу ни на полиците на супермаркетите. Освен во именувањето на некои вина, според него или неговиот коњ.

Гоце Трпковски, Нова Македонија; 04.10.10.

Многу заостануваме зад

Многу заостануваме зад Монголија, треба сегашнава власт да најде модус да ги стасаме! Мал ни е споменикот, немаме хотел, немаме салами, ниту кобасици со името на Александар, ништо, ништо...
Смешно! А тажно!

Шо бе заостануваме? Ние сме

Шо бе заостануваме? Ние сме ти пљунути Монголци, само ретко се гледаме у огледало...

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото