Маус

27.12.2018 18:13
Маус

Во петок во 20.30 часот во ГЕМ клубот промоција на најславната модерна графичка новела.

После неколкуте поглавја објавени пред 25 години во списанието Маргина, славниот стрип Маус конечно и интегрално е достапен на македонски, во сјајно издание во едицијата Лифт.

Како подарок за читателите на Окно овде ви ги пренесуваме првите 42 страници од стрипот.


Рекле за Маус:

Најдобриот стрип што сум прочитал. Нема ниту еден ред, ниту еден збор повеќе. Многу директен, многу моќен, многу интригантен. (Steve Bell)


Извонредно дело и по својата замисла и по својата изведба... истовремено и роман и документарец и мемоари и стрип. Брилијантно, едноставно брилијантно. (Jules Feiffer)


По својот ефект врз читателот, рамен е на Кафка. (David Levine)


Многу ретко наидуваме на книга која е точно онака смела како што ја фалат. Ова е таква книга. (Esquire)


Ненаметлив триумф, трогателен и едноставен - неможно е сосема да се опише и неможно е да се постигне каде било другде - освен во стрип. (Washington Post)


Поради Маус самите стануваме сведоци на поинаков начин: поради самата површинска нестварност всушност можеме да ја видиме подлабоката стварност. (Newsweek)

Првите две поглавја од стрипот Маус 

ПрилогГолемина
Преземи9.08 MB

Слични содржини

Книжевност / Стрип / Култура
Книжевност / Стрип
Книжевност / Стрип
Графички Дизајн / Книжевност / Психологија / Стрип
Книжевност / Стрип / Култура

ОкоБоли главаВицФото