Регина спие

12.01.2019 14:41

Прва цигара. После четириесет години.

Излегов во есенскиот болнички парк
само за да можам да пушам.

Седам на мека клупа
и пушам.
А ти лежиш горе.
Седам под тежок орев
и пушам. А ти лежиш на грб.
А крвта ти тече на струја.
А телото се грчи.
А срцето се мушка
заробено во тело без слух.

Се лизгам низ клупата
солза ‒ јас.
Да сум само пет минути пред смртта
јас да лежам горе
пред крај
а ти да пушиш
на клупа
ко солза овде.

Ја газам цигарата
во есенското лисје
да ги промешам боите.

Кружам околу болницата.
Го барам твојот прозорец.
Жолтеникавите завеси
сите изгледаат исто. Х3

Превод: П. В.

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото