Снимки од Париз стари 130 години

04.02.19 12:29

 

На преминот меѓу 19-от и 20 - от век, Франција ја живее својата Belle Époque, период кој го обележува значаен напредок во уметноста, културата и технологијата. Една од најзначајните иновации од тоа време е кинематографот за подвижни слики, кој браќата Лимиер го патентирале во 1895 година.

Оригиналните снимки во ова видео се снимени помеѓу 1896 и 1900 година и го покажуват секојдневниот живот на улиците во Париз.


Извор: my modern met

 

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото