8 март

08.03.19 04:59

Во 1909 година, на 8 март во Њујорк колу 15 000 жени првпат протестирале за фер плати и право на глас.

Во 1910 година во Копенхаген е одржана првата конференција на жени работнички, што се смета за почеток на женското движење за еднакви права. Клара Цеткин предложила секоја година да се одбележува Денот на жената.

Во 1914 година, во Германија 8 март бил посветен на борбата за право на глас на жените.

Годината 1975 година, Обединетите нации ја прогласија за година на жените.

Темата на кампањата за 2019 година е #BalanceforBetter

Еднакви права, еднаква одговорност, еднакви можности и третман.

Слични содржини

Графички Дизајн / Око / Историја

ОкоБоли главаВицФото