www слави 30 роденден - Не сакавме ваков интернет!

13.03.2019 01:35
www слави 30 роденден - Не сакавме ваков интернет!

На зрела возраст од 30 години и користен од половина од планетата, World Wide Web (Светската глобална мрежа) се соочува со проблеми како говорот на омраза, загрозена приватност и државно спонзорирано хакирање, вели нејзиниот креатор и бара мрежата да се подобри во корист на човештвото.

Тим Бернерс-Ли на 12 март ѝ се приклучи на прославата на роденденот и се потсети на својот изум токму во ЦЕРН (Европската организација за нуклеарно истражување) каде и го даде оригиналниот предлог на 12 март 1989 година. Тоа го отвори патот кон технолошка револуција која го промени начинот на кој луѓето комуницираат, разменуваат идеи, купуваат добра и добиваат информации.

Но, World Wide Web исто така стана и место во кое технолошките гиганти собираат лични информации, владите шпионираат и се мешаат во избори, а царуваат говорот на омраза и навредите - сето тоа е далеку од целта поради која беше формирана мрежата, како место за соработка на напредно ориентирани луѓе.

На крајот на 2018 година, половина од светското население е онлајн, додека другата половина се мачи да добие пристап.

Говорејќи на конференцијата во седиштето на ЦЕРН Web@30, Бернерс-Ли оцени дека чувството кај многу луѓе кога ќе се вклучат на мрежата е:„Опаааа! Оваа мрежа не е мрежата која ја посакувавме во секој поглед!“

Неговата фондација наречена „World Wide Web“ сака да ги натера владите, компаниите и граѓаните да преземат поактивна улога во обликувањето на мрежата за добри цели водени од принципите наведени во „Договорот за мрежата“.

Во тој договор се бара од владите да им овозможат на сите непречено поврзување на интернет, тој да биде достапен и да се почитува приватноста. Компаниите треба да го направат интернетот ценовно достапен, да ја почитуваат приватноста и да развијат технологија која на прво место ќе ги стави луѓето и јавното добро. Граѓаните треба да креираат и да соработуваат, и притоа да го почитуваат „цивилниот дискурс“, меѓудругото.

Раѓањето на http

Конференцијата во Женева ги собра на едно место интернет и технолошките експерти, но и му даде нова шанса на ЦЕРН да ја промовира својата репутација како отворен инкубатор на идеи. Бернерс-Ли работел таму во втората половина на 1980 години, и се обидувал да го надмине јазот во комуникацијата и документацијата меѓу различните компјутерски платформи.

Како млад софтверски инженер, дошол на идеја за изработка на протокол за трансфер на хипертекст (hypertext transfer protocol или http) со што е поставена основата на интернет мрежата.

Системот http им овозможи на текстот и малите фотографии да бидат пренесувани преку софтвер- првиот пребарувач (браузер)- кој Бернерс-Ли го претстави во 1990 година и се смета за почеток на мрежата. Во пракса, пристапот до пребарувачот на домашен компјутер за првпат им го направи интернетот лесно достапен на потрошувачите.

Тим Бернерс- Ли на дебата во ЦЕРН на 30-годишнината од мрежата

Оттогаш, Бернерс-Ли стана некој вид татко на интернет заедницата, беше прогласен за витез од кралицата Елизабета Втора и именуван за еден од најважните личности на 20 век од магазинот „Тајм“.

Загриженоста за правецот во кој оди интернетот ја делеа и други панелисти на конференцијата, особено во делот на контролата на интернетот од страна на големите корпорации, и судирите во сајбер просторот меѓу државите.

 Извор: DW

Слични содржини

Технологија
Активизам / Технологија / Екологија / Теорија
Свет / Психологија

ОкоБоли главаВицФото