Би требало

25.03.2019 10:27

Би требало да се раѓаме стари,
За да доаѓаме на свет мудри и кадарни
Судбината да си ја одредуваме сами,
На првиот крстопат да знаеме кој пат каде води
И неодговорен да е сал копнежот по од.
Потоа со секој чекор да стануваме сè помлади,
Пред портата на создавањето да стигнеме зрели и јадри,
Да влеземе низ неа во љубовта ко девојки и младичи,
Да бидеме деца при раѓањето на нашите синови.
Тие и онака ќе бидат постари од нас,
Па ќе нè учат да зборуваме, ќе нè лулкаат пред заспивање,
А ние сè повеќе ќе се смалуваме, ќе исчезнуваме
Божем зрно грозје, зрно грашок, божем зрно житце...


Препев од романски: Лидија Димковска

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото