Nec plus ultra

27.03.2019 14:54

Ми рекоа да те побарам
А јас сакав само да барам и барам.
Не ни помислив
Што ќе правам со тебе
Ако те најдам.
Би те посеала ли в земја ко семка?
Би те хранела ли ко домашно животно
Сметајќи го приходот од крзното и месото,
Од волната и млекото?
Или, напротив, би се предала
Да ме проголташ ко ѕвер?
Или божем в честак
Би се изгубила од страв во тебе?
Или божем в пропаст
Би му се препуштила на падот
Не насетувајќи ја длабочината?
Или божем в море
Би се закопала во рибите?
Ми рекоа да те побарам,
А не да те најдам.

Препев: Лидија Димковска

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото