Понизност

28.03.2019 13:12

Не можам денот да го спречам
Да има дваесет и четири часа.
Единствено можам да ти речам:
Прости ми што денот трае толку долго.
Не можам пеперугите да ги спречам
Во нивниот изблик од гасениците, вон!
Прости ми и за пеперугите и за гасениците,
Единствено тоа те молам со понизен тон.
Прости ми што цветчињата стануваат овошки,
А овошките голушки,
А голушките повторно дрвја овошни!
Прости ми што изворите стануваат реки,
Реките мориња, а морињата океани.
И што љубовите стануваат новороденчиња,
А тие осами, а осамите љубови.
Ништо, ништо не можам да спречам.
И последното песочно зрнце, и мојата крв,
Сè си ја следи судбата своја
Без да ме праша мене за тоа.
Единствено можам да ти речам –
Прости ми, прости ми.

Препев: Лидија Димковска

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото