Сите танцуваат - 100 години Баухаус

13.04.19 01:54

Меѓу двете светски војни, Баухаус школата за дизајн и уметност сосема го промени лицето на модернизмот.  Цело столетие по нејзиното формирање, влијанието на германската уметничка школа сè уште силно се чувствува во дизајнот, архитектурата и други сфери на визуелите уметности.

Познатата издавачка куќа „Ташен“ (Taschen)на 400 страици издаде обновена едиција по повод 100 - годишниот јубилеј на Баухаус. 

Четворица студенти на Баухаус: Robert Lenz, Hin Bredendieck, Lony Neumann, Hermann Gautel

Judit Kárász: Портрет на Otti Berger со фасадата на Баухаус

Оскар Шлемер: Групна фотографија од танчерите во Тријадичен балет, Метропол театар, Берлин,1926.

Извор: The Guardian

Слични содржини

Јавни Простори / Свет / Култура
Јавни Простори / Став

ОкоБоли главаВицФото