Пенисот на Папата

07.05.2019 01:13
Пенисот на Папата

Антологиска песна „Пенисот на Папата“ е духовита мешавина на духовното и световното: таа цели да шокира низ контрасти.

 

Длабоко скриено в одора, нежно
мандало среде ѕвоно.
Чекорите му ги следи, тоа свето рипче среде
сребрена морска трева која се лелее
на топло и темно – а ноќе,
додека спијат очите, тоа се буди,
славејќи го Бога.

Препев: Драгана Кнежевиќ 

Шерон Олдс (1942) е американска поетеса, добитничка на повеќе престижни награди меѓу кои и Пулицеровата во 2013 година. Нејзината антологиска песна „Пенисот на Папата“ е духовита мешавина на духовното и световното: таа цели да шокира низ контрасти, да насмее, но и да поднавреди.

Р.Б.

 

 

Слични содржини

Книжевност
Книжевност
Книжевност
Книжевност

ОкоБоли главаВицФото