Од старото Скопје

17.05.2019 00:45
Од старото Скопје

Познатата хуманистка и медицинарка лејди Пеџет, која меѓу првите на крајот од 1914 година формирала болница во скопската гимназија „Идадија“ и несебично им помагала на скопјаните за време на војната.

Дејм Луиз Маргарет Лејла Вемис Пеџет, од аристократско семејство од Лондон (1881- 1958).

Една скопска улица во Ново Маало го носела нејзиното име помеѓу двете светски војни.

 

Слични содржини

Книжевност / Историја
Музика / Око / Историја

ОкоБоли главаВицФото