Снег во чевлите

06.06.2019 01:42

Не се гради куќа врз збирките есцајг
иако некоја лажица повеќе
понекогаш е добредојдена.

Не се гради куќа врз новите завеси
иако инаквите погледи
одвреме-навреме
треба да се покријат со ново платно.

За да биде домот дом, меѓу другото
потребни ти се и многу нешта
од коишто однапред би се
откажал, со огромно задоволство.

Слушни што велат Ескимите:
за да изградиш пристојно игло
со години треба да носиш
снег во чевлите.

И игла-безопасна, заборавена
во кргната од палтото,
близу до гркланот.

Превод:Никола Маџиров

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото