Искушение

13.06.2019 14:43

Ти ветувам дека ќе те сторам пожив
одошто некогаш си бил.

Првпат ќе си ги видиш и порите отворени
божем рибји усти и ќе си ја чуеш крвта
како ромори низ комори
и ќе ја сетиш светлината како се лизга врз рожницата
небаре опашка на фустан; првпат
ќе го почувствуваш убодот на гравитацијата
небаре трн в пета,
а плешките ќе те заболат
поради заповедта на крилјата.

Ти ветувам дека ќе те сторам толку жив
што правта што паѓа од мебелот ќе те замелуши
и ќе си ги сетиш веѓите
небаре две новостекнати рани,
а сеќавањата ќе мислиш дека ти отпочнуваат
со настанокот на светот.

Превод: Лидија Димковска

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото