Кој уште верува

24.06.2019 17:18

Кој уште верува
дека на оној свет
нè чекаат корални дрвја
и птици што пеат тајни
и одвреме-навреме нурнуваат
со своите клунови краци
во розовата вода,
кој уште верува
дека тие ќе нè одведат
до мирисите
на скршените бадемови коскички
и белите корења на ретките билки?
Ах, смртта
на бибер и мајоран ќе мириса
оти претходно кај бакалот
на тезга седела,
бакалот што од сребреникавата опашка
на харингата се задушил.

Превод: Ѓоко Здравески

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото