(Верувајте, луѓе мои...)

24.07.2019 13:13

Верувајте, луѓе мои,
Ѓаволите се олоши,
Од смртта полоши.
Поради ѓавол еден кус
Три пати
Имав абортус.
Костја -
Така ѓаволчето
Се викаше.
Со опавчето ме
Скокоткаше.

Превод: П. В.

Игор Хољин (1920-1999), истакнат руски поет, роден во семејство на царски офицер. Тешкото детство го завршил по детски домови, селејќи се од едно место во друго. Во триесеттите години живеел и како бездомник. Во Втората светска војна учествувал од почетокот до крајот. Два пати бил ранет.

Поет е авангардист чија поезија се потпира на „обериутите“ - Хармс, Веденски и Олејников. Пишувал во слободен стих, со јазик богат со хумор, каламбури, игри со зборови, поп-арт колажи и концептуализам, настојувајќи со поезијата да ги открива лицата и наличјата на стварноста.

Во 1974 година умрела жена му на породување, и додека нивното дете немало старател, цели седумнаесет години Хољин не пишувал стихови.

Почнал да пишува, инаку, во 1949 година, а првата книга му излегла во Париз 1989, а нешто подоцна и во Москва.

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото