Северџан е сакана душа

26.07.2019 09:30

Тие што го употребуваат зборот сeверџан(и) за да означат предавници на татковината кои го сменија името на државата и идентитетот на народот библиски, најверојатно никогаш не би го употребиле тој збор доколку знаат што значи. Северџан е турско име составено од два збора север (сака) и џан (душа), што според најблиско толкување би значело сакана душа. Во наездата да се зборува и пишува сè и сешто, во златната ера на простаклакот и лагата, северџан, „сакана душа“, стана синоним на велепредавство оти на некој голем патриот и јунак обдарен со малку знаење, а со многу емоции му експлодирал умот при секоја употреба на една од географските страни на планетата земја. Тој излив на крвта во мозокот, а изустиш „север“, стана заразен и кај некои учени и недоучени луѓе, па лелекаат и тагуваат во директен пренос чиниш од погребот на Македонија, како оние професионални тажалки кои треба да ги расплачат и најтврдокорните да пуштат солзи. Тоа е содржината од директниот пренос на македонското реалити шоу кога билмезите ја качуваат температурата повеќе од глобалното затоплување.

Ерол Ризаов, Независен весник, 26.07.19.

 

ОкоБоли главаВицФото