Македониум

02.08.19 09:50

Во чест на Илинден ви пренесуваме неколку дизајни на македонскиот уметник и графички дизајнер, Зоран Кардула, во кои познатиот споменик од Крушево го претвора во сцена од „Војна на ѕвездите“.

Серијалот на Кардула посветен на бруталистичката архитектура на поранешна Југославија, меѓу кои е и споменикот во Крушево, го пренесоа неколку популарни странски портали. 

„Македониум“ е дело на Искра и Јордан Грабул. Споменикот бил откриен на 2 август 1974 година на денот на триесетгодишнината на заседанието на АСНОМ и 71 годишнина од Илинденското востание.

Слични содржини

Око

ОкоБоли главаВицФото