ПРОГРАМА: Друга приказна #4: „На маргините“; 5-8 септември 019, МКЦ, Скопје

23.08.2019 15:58
ПРОГРАМА Друга приказна #4 „На маргините“ 5-8 септември 2019 МКЦ, Скопје

НА МАРГИНИТЕ е насловот на главната тема на фестивалот. Една од причините за ваквиот наслов е што годинава ја одбележуваме 25-годишнината на списанието за култура, МАРГИНА (и 10 години од порталот ОКНО:).

 

ПРОГРАМА

ЧЕТВРТОК

18.30. Разговор

25 години Маргина, 10 години Окно; списанија и портали

Учествуваат: Станислава Бараќ, Дејан Илиќ, Анaстас Вангели, Никола Гелевски, Сеад Џигал...

 

20.00. Изложба: корици на списанието Маргина

Промотор: Владимир Јанчевски

 

21.00. Свечена вечер

Ненад Величковиќ - добитник на главната награда Друга приказна“

Водител: Ѓоко Здравески

 

22.30. Концерт

Волтер Мани Ал Хаким (бенд од Скопје)

 

ПЕТОК

18.00. Разговори и читања (1)

„Очите на другите“

Душко Крстевски (водител) и Иван Димитров

 

18.30. Разговори и читања (2)

Разговор за детската книжевност

Билјана Црвенковска (водителка) и Дејан Алексиќ 

 

19.00. Разговори и читања (3)

„Во мојот двор“

Никола Гелевски (водител), Сузана Тратник и Андреј Блатник

 

19.30. Разговори и читања (4)

„Овде нешто се случило“

Фросина Крушкаровска (водителка), Луиза Бухарова, Ана Марија Грбиќ и Енес Куртовиќ

 

21.00. Натпревар со „едноминутни новели“

ОВДЕ ПАЃААТ КРУПНИ ЗБОРОВИ“

Водители Ѓоко Здравески и Драган Протиќ

Учествуваат: Ненад Величковиќ, Лана Басташиќ, Андреј Блатник, Сузана Тратник, Ѕвездан Георгиевски, Луиза Бухарова, Владимир Лукаш, Ана Марија Грбиќ, Дејан Алексиќ, Ненад Јолдески, Билјана Црвенковска, Живко Грозданоски, Тристан Халилај, Нора Ислами, Иван Димитров, Саша Станишиќ, Гето Руди, Горазд Кени Китановски, Алек Букарски, Тихомир Диковски, Линдита Кадриу...

 

 

САБОТА

18.30. Разговори и читања (5)

Перформанс и книжевност“

Нора Ислами, Тристан Халилај и Драган Протиќ (водител)

 

19.00. Разговори и читања (6)

Друга проза“

Лана Басташиќ, Румена Бужаровска и Саша Ќириќ (водител)

 

20.00 Кратки филмови

Стефан Сидовски - Сидо (1946-2019)

 

21.00. Разговор

На маргините“

Андреј Јованчевски (водител), Станислава Бараќ, Лана Басташиќ, Мариглен Демири, Искра Гешоска, Андреј Блатник...

 

22.30 Концерт

Ах Ахилеј (бенд од Белград)

 

НЕДЕЛА

19.00. Разговор

Соседи - соочување со сегашноста“

Владимир Јанковски (водител), Искра Гешоска, Ана Недељковиќ, Румена Бужаровска и Денеш Крушовски

 

20.00. Промоција

ЛЕТААТ ПРИКАЗНИ

Мала антологија на современата македонска микрофикција

Промотор: Владимир Мартиновски

 

20.30. Промоција

10 години Окно

Брошура за Окно - Свирачиња и Кома

Промотор: Владимир Јанчевски

 

21.00. Филм и разговор

Окупираното кино“

Разговор со авторката Сенка Домановиќ

 

23.00. Журка

Музика избира: Ненад Тонкин

 

 

Странски учесници на Друга приказна #4:

БиХ: Ненад Величковиќ,
Енес Куртовиќ,
Лана Басташиќ;

СРБИЈА: Дејан Алексиќ, Ана Марија Грбиќ, Станислава Бараќ, Саша Ќириќ, Драган Протиќ, Ана Недељковиќ, Сенка Домановиќ, Дејан Илиќ  и Ах Ахилеј“ (бенд од Белград);

ХРВАТСКА: Луиза Бухарова;

БУГАРИЈА: Иван Димитров;

КОСОВО: Нора Ислами и Тристан Халилај;

УНГАРИЈА: Денеш Крушовски;

СЛОВЕНИЈА: Сузана Тратник и Андреј Блатник.

Македонски учесници:

Никола Гелевски, Фросина Крушкаровска, Андреј Јованчевски, Ѓоко Здравески, Искра Гешоска, Тијана Спасовска, Румена Бужаровска, Ненад Тонкин, Мариглен Демири, Билјана Црвенковска, Душко Крстевски, Владимир Мартиновски, Сеад Џигал, Анастас Вангели, Владимир Јанчевски, Ненад Јолдески, Владимир Лукаш, Ѕвездан Георгиевски, Саша Станишиќ, Горазд Кени Китановски, Гето Руди, Оливера Ќорвезироска, Магдалена Хорват, Синоличка Трпкова, Алек Букарски, Тихомир Диковски, Линдита Кадриу, студио за графички дизајн Кома, Свирачиња, Волтер Мани Ал Хаким (бенд од Скопје)...

 

 

Дизајн на фестивалот: Графичко студио КОМА 

 

Фестивалот го поддржуваат мрежата за литература „Традуки“ и Министерство за култура на Република Северна Македонија

 

Слични содржини

Книжевност / Настан
Книжевност / Настан
Култура / Настан

ОкоБоли главаВицФото