Нови чевли

23.08.2019 17:03

„Престани да ги удираш камењата,
ќе си ги изгребеш новите чевли!“
Се враќаме дома од миса,
а јас се обидувам да го постигнам победничкиот гол
во финалето на светското првенство
што везден се игра во мојата глава
со секој разнишан камен на ридот
од капелата нагоре.
Мојот последен шут
ја собра пајажината во горниот лев агол
на англискиот гол,
речиси откачувајќи го ретровизорот
од долгата црна лимузина,
што се лизга до нас во свечен молк,
по што татко ми збеснува:
„Погледни што ќе направеше за малку,
сакаш ли да ни направиш проблеми
со црквата?“
„Имаш ли поим кој е тоа?“
Од своеото луксузно кожено седиште,
бискупот се смешка и мавта,
мавта и се смешка.

Превод: Јулијана Величковска

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото