Неотуѓиво

07.10.2019 08:25

Дојдоа. Ги гледаа урнатините на земјата, околните парцели,
нешто мереа со поглед, ги испробуваа воздухот
и светлината со својот јазик. Им се допаднаа.
Сигурно нешто сакаа да ни земат. Ние
ги закопчавме кошулите, иако беше жешко,
и се загледавме вземи. Тогаш еден од нашите
покажа со прст во далечина.
И дојденците погледнаа таму.
Во истиот миг тој итро се наведна,
грабна грст земја, ја скри во џебот
и се исправи како ништо да не било.
И туѓинците кога се свртија
под нозете им се покажа длабока бездна.
Тие се збунија и, погледнувајќи на часовникот,
набрзо заминаа.
Во бездната, на дното:
меч, стомне и бела коска.

Превод: Паскал Гилевски

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото