Ќерка

09.10.2019 19:48

Таа не можеше - да се противставува,
девојче на осумнаесет години - танки раце,
црно палтенце, мисла за лебот кој се дели на парчиња,
и уште она што го именуваме
како несоница за Татковината.
Кога ја фрлија неа во бездната на мракот,
гласот ѝ беше веќе сосема слаб, та никој од соседните ќелии
не можеше ништо да слушне. И само птица,
вестителка на Персефона, ѝ принесе во шамија
зрна капинки. И децата во училишните татратки
ја нацртаа, ноќе, под изморените
мижуркања на ламбите
малечката богородица врз масите
на народните таверни,
со птици и риби на плеќите и на колената.

Превод: Паскал Гилевски

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото