Десетте најдобри раскази на светот

21.10.2019 00:57
Десетте најдобри раскази на светот

Идејата е едноставна: десет писател(к)и го избираат својот омилен расказ. Нивните десет избрани раскази ја формираат книгава: „Десетте најдобри раскази на светот“. 

Од изборот на десетте писател(к)и во значајна мера зависи дали барем малку ќе успееме да го покриеме тоа непрегледно поле кое опфаќа векови исполнети со стотици писател(к)и, илјадници раскази и многу различни јазици. И самите избирачи овде имаа исклучително тешка задача; според кои критериуми да издвојат само еден единствен расказ.

Акинари Уеда → Лилјана Дирјан
Николај Гогољ →Иван Шопов
Џек Лондон → Калина Малеска
Џејмс Џојс → Димитрие Дурацовски
Рјуносуке Акутагава → Владимир Мартиновски
Марина Цветаева → Лидија Димковска
Хорхе Луис Борхес → Никола Гелевски
Фланери О’ Конор → Румена Бужаровска
Петре М. Андреевски → Оливера Ќорвезироска
Лусија Берлин → Магдалена Хорват 
 
Издание на Темплум.
 

Слични содржини

Книга
Книга

ОкоБоли главаВицФото