30 години од падот на Берлинскиот ѕид

09.11.19 15:44

Падот на Берлинскиот ѕид е еден од симболите на слободата. Берлинскиот ѕид и идеолошки и психолошки го делеше градот од 1961 до 9 ноември 1989 година, Уривањето на ѕидот го отвори патот за повторно обединување на Германија.

Понесени од Гласност и Перестројката, како и од храброста на Полјаците и Унгарците, на Германците од Источна Германија им успеа во мирна револуција пад на Берлинскиот ѕид кој земјата ја делеше на источен и западен дел.

Извор: Youtube

Слични содржини

Фотографија / Уметност / Око
Око
Активизам / Јавни Простори / Историја
Јавни Простори / Уметност

ОкоБоли главаВицФото