По хаваријата во ОХИС, токсините се задржале во цистерната и не се рашириле во воздухот

11.11.2019 13:35
По хаваријата во ОХИС, токсините се задржале во цистерната и не се рашириле во воздухот

Траги на метил акрилат мономер биле забележани во цевките на цистерната, меѓутоа нема отровни супстанци во воздухот и животната средина, покажала анализите на штипскиот универзитет, по истекувањето на токсична материја во фабриката ОХИС.

Министерот за животна средина Насер Нуредини и неговите соработници денеска на брифинг со новинарите смируваат дека граѓаните се безбедни, бидејќи, спроед нив, оваа токсична хемикалија не испуштила никакви супстанци надвор.

Притоа, тој посочи дека ќе побараат одговорност за тоа што се случило од сопственикот на компанијата „Екоцентар 97“, кој деновиве уверуваше дека кај нив нема никаква грешка за инцидентот.

Досега, биле извршени четири контроли, при што било утврдено дека препакувањето и транспортот на опасни материи се врши согласно критериумите.

Инаку, фабриката со години има стар отпад кој се чува во кородирани буриња од најмалку 10 опасни материи за коишто треба да се изврши категоризација на отпадот, бидејќи составот не е познат.

Извор: Фокус

 

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото