Кожа - фотографии на Пита Кланси

19.11.19 02:15

Пита Кланси (Peta Clancy), фотографката од Мелбурн кога зборува за своите дела го користи цитатот од Силвија Плат: „Кожата нема корени, лесно се лупи како хартија“.

Споредбата на кожата и хартијата на Плат ја одразува уметничката пракса на Кланси каде „површините на кожата и фотографијата се клучни“. Клинси се занимава и со уметнички форми како „био арт“.

Нејзините дела ги истражуваат темите како неизвесност, минливост, привременост, заменливост и телесните и субјективните граници на човечкото тело. Нејзината фотографска практика успева се оддалечи од ограничувањата на дводимензионалноста.

Извор: artfucksme.com

 

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото