Чекајќи

26.11.2019 16:35

Кога се зазори, знаеше дека луѓето надвор не се духови. Внимателно, се исправи, дојде до прозорецот и погледна. Беа повеќе одошто очекуваше. Тишината ја измами. И тие беа внимателни. Рацете на возрасните ги насочуваа децата подалеку од нејзините леи. Жетвата зеленчук за следната година е безбедна. Еден човек го крена погледот нагоре, а врзопчето на неговите гради се размрда. Колку непромислено да се донесе бебе. Погледот на човекот и нејзиниот се сретнаа и под трпеливоста таа забележа страотна итност. Не беа духови – сѐ уште. Таа ја повлече завесата, се врати на столчето и чекаше.

Превод: Марија Тодорова 

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото