Масовен протестен марш за чист воздух

30.11.2019 18:32
Масовен  Марш за воздух во Скопје

На Маршот за чист воздух #ЗеленаРеволуција, вчера излегоа голем број граѓани. Здружените еко-активисти бараат исполнување на барањата кои, велат тие, се плод на долгогодишна граѓанска активност и иницијативи за итно решавање на многубројните проблеми со загадување и животната средина.

Граѓанските активисти од Скопје, Битола, Тетово, Гостивар, Струмица, Ново Село, Струга, Охрид и други градови имаат, како што изјавија 250 барања во однос на екологијата до сите надлежни институции со конкретни рокови.

„Тука сме поради алармантната состојба во која се наоѓа државата. Собрани сме на овој марш за да покажеме на власата дека состојбата е алармантна и бараме итно решение на состојбите со воздухот и животната средина. Не прифаќаме ќе работиме, ќе биде. Бараме итна и сериозна работа за решавање на проблемите. Овде сме да покажеме бројност дека сме решени да одиме до крај за да се реши овој проблем“, рече Елена Митровска, која излезе на протестот за воздух.

„Тука сум затоа што сум лута. Во Скопје се гушиме, и не само во Скопје. Овде сме за да ја ставиме Владата под притисок, за да не поддржи и го реши проблемот со загадениот воздух“, вели активистка, дел од „Fridays For Future“, кои го иницираа маршот.

Со ова, граѓаните се приклучуваат на Глобалниот климатски штрајк. Претходно со соопштение излезе и Владата од каде велат дека ја споделуваат загриженоста од аерозагадувањето со граѓанските организации, како и дека спроведуваат мерки и инвестираат во заштита на животната средина.

Владата ја разбира реакцијата на граѓаните и граѓанските организации предизвикана од загадувањето на воздухот, и ја споделува загриженоста.

„На крајот на минатата година го донесовме Планот за чист воздух и борбата против аерозагадувањето влезе во стратешките приоритети на Владата. Освен што ја изразува јасната политичка волја да се справи со овој проблем кој е таложен со децении и за кој ништо не беше преземано во минатото, планот предвидува сеопфатен и координиран пристап за спроведувањето на мерките, во партнерски однос на владините институции, граѓанските организации, деловните компании и меѓународните организации“, порачаа од Влада.

Оттаму уверуваат дека внимателно ќе ги слушнат и прифатат сите аргументирани сугестии на граѓанските организации вклучени во „Марш за чист воздух“, при што упатија отворена покана за средба во Влада во понеделник, на 2 декември.

Фотографии: Небојша Гелевски


 

Слични содржини

Активизам / Свет / Екологија / Теорија
Активизам / Екологија
Активизам / Екологија

ОкоБоли главаВицФото