Врамени

05.12.2019 13:15

Мама секогаш ја покриваше главата
пред да излезе од дома;
и, секако, кога се молевме.

Памукот, понекогаш шифон или шарен:
подарок од Скагнес, ги врамуваше
високите јаболчници, ги притискаше кадриците.

Нејзината мајка носела шапка, дури и на вечера,
баба ѝ долг волнен шал
собран со игла под брадата.

Денес, снаа во селската продавница;
хиџаб ги врамува нејзините големи кафени очи.

Превод: Марија Тодорова

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото