Медиум на друм (18): Спикерот лично му се обраќа на слушателот

25.12.2019 17:59
Медиум на друм (18): Спикерот лично му се обраќа на слушателот

Праксата постојано докажува дека повпечатлив спикер е оној кој лично му се обраќа на слушателот. Тој може да чита однапред подготвен текст, но треба да звучи како да ми говори лично мене. Свесно може да ми биде јасно дека тој тоа не го прави - но, како во театар, битен е потсвесниот впечаток. Ако спикерот на радио, благодарение на начинот на кој текстот е подготвен, постигне јас да чувствувам дека ми се обраќа лично мене, ќе ми биде многу потешко да го исклучам.

Елвин Еванс, некогашен шеф на образовната програма на BBC, 1977

Мартин Шинглер, Синди Виринга - Радио, 1998


Избор и превод: Никола Гелевски

Гиф: Мирјана Лозановска и Александар Јосифовски

Рубрикава е финансиски поддржана од проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк“ на Метаморфозис и Евротинк финансиран од Европска Унија.

Слични содржини

Општество / Активизам / Gif
Општество / Активизам / Gif
Општество / Активизам / Gif

ОкоБоли главаВицФото