Провокативните илустрации на Валдемар Казак

03.03.2020 17:54
Провокативните илустрации на Валдемар Казак

Валдемар вон Казак (1973) е современ ликовен уметник од Русија, чии богати илустрации се шокантни за многумина.

Валдемар се инспирира од илустрациите од средината на 20 век па така често црта пин-ап девојки и летечки автомобили со ретро естетика од шеесеттите. Неговите забавни илустрации често изобилуваат со возбудливи детали, скриени пораки и политички некоректен хумор. Еротиката е многу присутна во неговите дела, често со иронична функција.

Од друга страна, неговата уметност е мошне слоевита и, провоцирајќи, се обидува да ја поттикне публиката да ги промислува комплексните општествени прашања.

Валдемар ги гледа своите илустрации како сатирични цртани филмови. Дијапазонот на неговите мотиви е широк – некои од неговите најпопуларни илустрации се оние на сирени и роботи, со силен дистописки предзнак.

http://waldemarkazak.com/

Слични содржини

Графички Дизајн / Култура / Уметност
Активизам / Графички Дизајн / Уметност / Настан
Графички Дизајн / Книжевност / Уметност
Активизам / Графички Дизајн / Уметност
Графички Дизајн / Уметност
Графички Дизајн / Уметност
Графички Дизајн / Уметност
Графички Дизајн / Уметност

ОкоБоли главаВицФото