Медиум на друм (56): Пиктографски знаци

03.03.2020 23:00
Медиум на друм (56): Пиктографски знаци

ПИКТОГРАФСКИ ЗНАЦИ

Во триумфот на масовните медиуми нема знаци ни на заоѓање ни на пропаст; само се случува преместување од зборот кон сликата. Со други зборови, се случува враќање кон предгутемберговскиот, предпротестантскиот пагански пикториализам.

Камил Паља


САТОРИ

Текстот не ги „објаснува“ сликите. Сликите не го „илустрираат“ текстот: секоја слика за мене беше поаѓалиште за некој вид визуелно колебање и аналогна на губењето на смислата што во Зенот се нарекува Сатори; текстот и сликата, во меѓусебен преплет, сакаат да го осигураат движењето, размената на овие означители: телото, лицето, писмото, и во нив сакаат да го читаат отстапувањето на знаците.

Ролан Барт

 

Избор и превод: Никола Гелевски
Гиф: LILLI CARRÉ

Медиум на друм (55): Медиумите против платформите, епизода 2020

Рубрикава е финансиски поддржана од проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк“ на Метаморфозис и Евротинк финансиран од Европска Унија.

Слични содржини

Општество / Активизам / Gif
Општество / Активизам / Gif / Книжевност
Општество / Активизам / Gif
Општество / Активизам / Gif
Општество / Активизам / Gif

ОкоБоли главаВицФото