Јапонски графички дизајн од почетокот на 20. век

04.03.20 13:06

Во периодот помеѓу големиот земјотрес во Канто од 1923 година и несреќите од Пацифичката војна (1942–45), Токио и Осака се развија во едни од најживописните и најмодерни метрополи во светот.

Тогашната нова генерација на креативни и финансиски ослободени млади луѓе, а во духот на модернизмот и наклоноста кон западната култура, ги создадe основите на прогресивниот јапонски графички дизајн. Припадниците на ова движење биле познати како „мага“ и „мобибо“ што значи модерни девојки и модерни момчиња, група млади луѓе кои на почетокот на 20. век ја поттикнаа иновацијата во јапонската уметност и дизајн.

Извор: The Guardian

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото