Го знаеш ли, поету, својот долг?

18.03.2020 01:26

Немој да си тих!
Што си втонат в молк?
Прати в светот стих,
стих за ова наше време:
прати, сите ќе го подземеме!

Го знам својот долг,
в срце гори плам -
штом се распеам
ќе вијам ко волк,
на врв гора јас ќе ставам нога,
ќе се ежам и ќе режам тогаш!

В Можакље, в тој крај
ќе разрикам јас,
в Благаш ќе е вчас,
одглас Крим ќе дај:
гласот потем ќе го носат бури
и на Похорје ќе втаса дури!

Горо, скрко пој,
дајте силен вик;
стани, рајо, в миг!
Сите, сите в бој!
Стара правдо, крени гордо знаме,
зимава бар да се изрикаме!

Пак пролетен ден
ќе нè грејне нас,
волците в тој час
ќе тргнат по плен:
мини ја Сава, препливај Драва,
заб за заб и глава за глава!

Препев: Гане Тодоровски

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото