Тортури

20.03.2020 15:03

Ништо не се променило.
Телото е болно,
мора да јаде и вдишува воздух, и да спие,
има тенка кожа и крв веднаш под неа,
има поголемка залиха на заби и нокти,
коските му се кршливи, зглобовите растегливи.
Во тортурите сето тоа се зема предвид.

Ништо не се променило.
Телото трепери како што треперело
пред и по основањето на Рим,
во дваесеттиот век пред и по Христ,
тортурите се исти ко што биле, само земјата е смалена
и што и да се случува, како да е зад ќошот.

Ништо не се променило.
Само е зголемен бројот на луѓето,
крај старите гревови се појавија нови,
стварни, припишани, минливи и никакви,
но крикот со кој телото за нив одговара
бил, е и ќе биде крик на невиноста
според вечните скала и регистар.

Ништо не се променило.
Можеби само манирите, церемониите, танците.
Движењето на рацете што ја штитат главата
сепак останало исто.
Телото се мрда, грчи и извива,
кутнато од нозете паѓа, ги свива колената,
модрее, отекува, лигави, крвари.

Ништо не се променило.
Освен токовите на реките,
рабовите на шумите, бреговите, пустините и ледниците.
Среде тие пејзажи душичката снове,
исчезнува, се враќа, приближува, оддалечува,
самата себеси туѓа, недофатлива,
час сигурна, час несигурна во своето постоење,
додека телото е и е и е
и нема каде.

Превод: П. В.

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото