Водич за деца за новиот коронавирус (краток филм)

27.03.2020 13:29
Водич за деца за новиот коронавирус (краток филм)

Постои нов вид вирус што се шири низ светот. Откако се затворија училиштата и сите возрасни зборуваат за тоа, децата како вас веројатно се прашуваат „ дали треба да се грижам дека ќе се разболам?“ Како да се снајдеш во овие збунувачки околности? Во ова видео ќе се обидеме да дадеме некои одговори кои ги има науката. Ќе одговориме на следните прашања:
Што е вирус?
Што е коронавирус?
Од каде се појави коронавирусот?
Како вирусот влегува во клетките?
Како ги разболува луѓето?
Како да знам дали го имам вирусот?
Како можам да помогнам?
Дали треба да се загрижам?
Што се презема за да бидеме безбедни?
До кога ќе бидат затворени училиштата?
Дали можам да се гледам со пријателите?
Кога ќе заврши ширењето на коронавирусот?

 

***
Видео продукција: Кома дизајн студио
Извор на текст: www.livescience.com
Превод: Okno.mk
Анимација: Александар Јосифовски и Даниел Митев
Текстот го чита: Марија Тасев
Снимање и аудио обработка: Дарко Тасев
Музика: Wanderlust - CRASTEL [AL Release]
Идеја и монтажа: Небојша Гелевски - Бане 

Слични содржини

Општество / Графички Дизајн / Живот
Општество / Свет / Живот
Општество / Живот / Теорија

ОкоБоли главаВицФото