Небесно орање

02.04.2020 13:01

Книжевноста за деца не е кума лиса и баба меца, таа треба да носи ука, или без или со многу бука. Малку бука не чини, ни денот – ден го дени, ни ноќта – да ја засени. Мустаќ да се усука, да се мисли-премисли, да се смисли какво семе да се засади во кое време. Книга-мига за да никне, за да цветне, за да летне и пак до нас да е, да нѐ мае; да се прочита и пак отворена да ни зјае. Да чекаме уште, да ни фали. Да нѐ гали, и големи и мали. Да ни влезе в сон и оттаму да изнесе смеа еден тон. В кревет да ни легне, по скришното да ни посегне; да нѐ храни, да не ни бара мани, да не ни вика „рано стани“, ништо да не ни брани.

Книжевноста за деца не е земно морање, таа е длабоко небесно орање.

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото