Панграм #3 (трет дел)

23.04.2020 11:22
Панграм #3 (трет дел)

Денес ги објавуваме преостанатите тринаесет учесници на овогодинешниот конкурс за најдобар панграм.

 

Лидија Митоска

1. Џабе полициски час, ене го изѕемнат Љубо, ќор пијан од шахта ѓоа ламја вика - оф Боже, тиња! (70)


Виктор Закар

1. Фитиљ корона запали. На јаден џган чоечки му одѕвони. Жеже, цех ќе платиш. Тињо буѓосана. (70)

2. Вџашен еким ќе си туфка везден. Пех има, јанѕа го жега, беден. Ѓаол љуби арач, нема ценкање. (70)

3. Џамлии в ќош до зграда. Безгрижност. Ѓаоллуци. Прва љубов. Кафич. Јанѕа. Хркање. Живот. (67)

4. Ѓузел каранфилчиња џумле в ќош расцутиле. Ех, на осој жешка љубов му заѕуниле. Погодок. (70)

5. Јок ѓаол в џенем. Души грижни тука љуби да збира! В ќуп, ох, јуфчиња сецкани наѕираат. (66)

6. Чефтелија никна ќоса ко вшња, драма. Џмур, ѕир, љубозна е дама. Ѓаол со жиг. Цел пех в миг. (68)

7. Гној в СЈО од ѓаволишта џврка. Со кафенциња љубеле в пижама злато да ѕвечка. Ќути ех! (67)

8.Тиња. Лилино маче љубмо в Катин џипец ѕенѕа. Багаж. Ѓердан си ќушка. Празен зјае фах. (67)


Ирена Барамачева

1. Бучен, лош џандар во тиња ѕиркал, зацапал, храбро , љут Ѓоре смело со јаже ќе го фати. (65)

2. Ќељав џин жарче фрли, заѕвецка, ѓомлезе в плех стави, јадно куче брзо њушка тргна. (65)

3. Р'ѓав стол, гол ѕид, Фортуна радивце, љубовџии, шмеќерчиња, желба за појак стих. (63)

Фанија Макешоска

1. Пејзаж - чичо хомофоб ќе ѕирка коњ што цивка на ѓон дур го љуби вол џамбаз. (58)

2. Хегел жари цел ум ко џез, Ниче ѕвер моќ раѓа, а Монтењ фати есеј да пишува – беља. (61)

3. Ќос шета во крф по трње меѓу гоџи со јанѕа и жал зад тихи љубичици. (52)


Бојан Лазаревски

1. Прекаријатот моќно ѕвечка меѓу Сцила и Харибда! Аждер вџашено го бдее. Зуење на фитиљ. (70)


Милена Стојановска

1. Македонштина извира од кожа, љубење Гоце, ракија, папсан од туѓ ќејф, ѕвечка хит џингл. (69)

2. Хумореска е животчево, џабе лутење љубен, поган јазик - фишек ќорци, а не ѓердан ѕвезди. (69)

3. Ѓезвето громогласно ѕвечка, љубиш некого на Дижонска, ќејф похотен царува, џвркање. (69)

4. Благ сенф дижон мачкаш на лепче од хељда, туѓината црна Њујорк - ѕверски џин, ќезап. (66)

5. Царот прави џумбуш-живејачка грозна, ѓубриња сме лити, со љубов в хор фаќаме ѕвезди. (68)

6. Вџашено се ѕверам во љубичица и желка, паѓам, сонцето зајде, граќање чиниш харфа. (65)


Марија Трпковска

1. Фељтон: Ѕвездочел маж (Јешуа-Ха Ноцри) в ноќ го уби ѓаволот Пилат со манџа од њоки (62)

Дарко Ставрев

1. Усни паал џам. Шехрије, Коцевата љуба, од жар зачури. Ќафирски гукна: ѕан! - в еден њутн ѓаур. (70)


Едвин Омерагиќ

1. Македонската азбука гласи: АБВГДЃЕЖЗЅИЈКЛЉМНЊОПРСТЌУФХЦЧЏШ (54)

2. Ѓезве кафе, шоља чај, лимун троа жед да биеш, низ џам глеаш ѕвезди цаклат...ах..., а ања ќе спие. (69)


Бранко Прља

1. „Г-ѓа Љ. ќејф ми прави,“ батка чул низ ѕид и зел нож - курцшлус! Њу Делхи - џаде! (58)

2. Луѓе, ќор градежник пушач ѕида со љубов и фат, за цех јаде џем од диња. (54)

3. Живецот Њутн шах го мачел, па со ѓон по џбун од зеље - ќејф! Ко ѕвер. (50)

4. Њутн игра шах на ѕид ил' ѓоа џам, а еж со ќејф љуби црв кај пазарче. (51) 

5. Прља, тој мал гад на коњ чука со цел ѓон по ќош на жаба! Ѕвек од харфа и џез. (56)


Андријана Ади Колевска

1. Жив џагор ѕуи, мљацкање, чиниш ќофте по ХАСАП јаде брз ѓаол. (47)

2. Хармонизацијата на вода и шеќерче е ѓоа љубење на Фиџи - плисок, жега, ѕумба. (60)

Ивана Атанасова

1. Мисли фаќат џаде, црно бегство, љубен пат - в куќа ѕемне жива молња, туѓ хир за чаша јад. (67)

2. Деца јачат џез и фер шах. Прст ѕемне, ѓон љуби черга - куќа жива молња. (53)

3. Ѓердан жолт љуби гост, ѕвер со цвет; човек пеш вземи фаќа камења - јахта в џеб. (61)


Елена Антониевиќ

1. Везден ќе ѕвериш, Пљачкаш, пустиш, народ џган-ѓон, Фикс јаже на коњ бел, херцу мој. (63)


Сара Китаноска

1. Коњченце фури, шумлив хаџи Ѓоргеј с ѕвезди тихо бежи ох Љупќе. (50)

2. Муфљуз Ѓоргиј вџашен беж куќа ѕидал с тепихченциња. (43)

3. Жолта ѕвезда, цвеќенчиња бапски ој муфљуз Ѓорги вџашен дух. (49)

4. Вџашен муфљуз Ѓоргиј, цвеќенчиња бапски их ѕвезда жлта. (46)

5. Хаџи Ѓоргиј жабиште, муфљуз, апел в куќа с ѕидченциња. (43)


Натали Велеска

1. Цврчење без ќулф на гол ѕид, маж ѓаконџија спљушти хит.
Кон првиот и вториот дел од панграмите од Kонкурсот за панграм #3

Слични содржини

Книжевност / Култура
Книжевност / Култура

ОкоБоли главаВицФото