Време е за станување!

26.04.2020 17:48

Сите мислат дека
времето в шума чека,
не минува,
на зелено не поминува.
Сите мислат дека
покрај длабоката река,
или плиткиот поток
сите уживаат, пијат сок,
слушаат птици
и мезат пици,
но, како и луѓето двоножни,
така и животните четириножни,
и оние в стадо и оние в јато
работат за сметки да платат.
Слонот има ресторан,
дабарот скротува бран,
птиците проверуваат жици,
а овците се вешти со ножици.
Кучињата улици мерат,
гнуата автомобили перат,
лисицата е наставничка,
а мајмунот има бакалница.
Но, работат кога ќе им текне,
приходот кога ќе им секне,
кога ќе се заморат од сонување
– време е за станување!

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото